Streektaalfestival 2015

Twents was troef in het openluchtmuseum Ootmarsum. Voor het eerst op deze locatie werd een streektaalevenement gehouden waar op verschillende podia liedjes,cabaret, gedichten, verhalen conferences en anekdotes te horen en te zien waren. De kundige presentatie van was in handen van Theo Scholte Lubberink.  Er kwam een reeks aan boeiende, vermakelijke en ontroerende poëzie en kleinkunst voorbij.

Hans Keuper van Boh Foi Toch beet het  spits af met een muzikaal sprookje  van Wim Leverink. Een topper was Thijs Kemperink uit Albergen, de stand-up comedian die hier ook wel ‘stoa-proater’ wordt genoemd , kreeg het publiek in het plat helemaal plat. Op het podium naast het Los Hoes brachten de ‘dames van Minnezinne’ erotische gedichten en voordrachten en Dorothee Spijker ontroerde met de sfeervolle ‘leedkes van bin’n oet’.

Toon en Toon gaven de bezoekers bij de entree een welkomstconcert en brachten in het schemerdonker spitsvondige en unieke Twentse liedjes die uitnodigden tot meezingen. Ook een klapper was de terugkeer van Remi en Remia op het podium. Het tweetal Jan en Anita ten Bokum stond na 10 jaar weer op de planken alsof ze nooit waren weggeweest. Permanent schaterlachen  en veel lol beleefde het aanwezige publiek aan deze act.

Het mooie weer, het voetbal of een andere oorzaak zorgde er voor dat de artiesten niet de hoeveelheid publiek kregen die ze verdienden. De organisatie houdt het er op dat het voor een eerste keer een evenement opzetten altijd een experiment is. Het inhoudelijk gehalte en de gezelligheid van dit  bijzondere en typische Twentse entertainment zal er vanzelf voor zorgen dat in de toekomst dit deel van het Twentse erfgoed op deze unieke locatie alle nodige belangstelling krijgt waar het recht op heeft.

Bekijk hier de foto's