Bron: Tubantia 03-07-2017 - Rutger Borgerink
De zomerzon brandt op het binnenplein van het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Zo'n 80 mensen zitten er op de houten bankjes die voor het grote podium staan. Hoewel, podium is niet helemaal het juiste woord. "Een kapberg", noemt organisator Hans Oude Breuil het. "Normaal gesproken ligt er stro en hooi in opgeslagen, nu is het een ideaal podium", zegt hij. De kapberg staat er nog maar twee maanden en maakt daarmee onderdeel uit van het vernieuwde festival. De vorige twee edities droegen de naam Streektaal Festival, maar volgens Oude Breuil dekte die naam de lading niet meer. "Met muziek, gedichten en cabaret is het veel meer een festival geworden", vertelt hij, terwijl de muziekgroep Algerak een Twentse versie van een Beatles-nummer inzet. "We wilden af van dat oubollige streektaal-imago."
Nieuw dit jaar is een gedichtenwedstrijd. 64 mensen stuurden hun eigen Twentse gedicht in, elf daarvan werden er genomineerd. "Zij vertolken hier vandaag hun eigen gedicht voor toeschouwers en jury", aldus Oude Breuil. Een van de elf is Daniëlle, opgegroeid in Daarle. Ze is docente Engels en heeft zestien jaar lang in Canada gewoond. Toch vertrok ze weer naar Nederland, haar familie achterlatend. "Ik miste Twente", vertelt ze over de reden om terug te komen. Het is een opmerking die de organisatoren graag horen. "Want we willen streektaal levend houden", vertelt Oude Breuil.
De organisator pakt het programmaboekje erbij. "Kijk, straks hebben we Sabine Uitslag (voormalig Tweede Kamerlid, red.) die samen met Bert Kamping uit Drenthe een optreden geeft. Ze hebben nog nooit samen opgetreden. Prachtig toch?"
Hoewel het Twents Kleinkunst Festival voor de bezoeker vooral vermaak is, zit er ook een serieuze boodschap achter het festival. "We spreken steeds minder in dialect", zegt Oude Breuil. "Vroeger werd je tweetalig opgevoed. Op school leerde je Nederlands en thuis en op straat werd Twents er met de paplepel ingegoten. Dat zie je steeds minder, terwijl het dialect toch onderdeel is van onze cultuur." Vooral jongere generaties spreken steeds minder dialect, ziet Oude Breuil. "Door internet is de wereld kleiner geworden, het buitenspelen met vriendjes is minder geworden en ouders, met name de moeders, willen hun kind toch liever goed Nederlands leren dan Twents."
Of het Twents Kleinkunst Festival wél die jongere generaties aan zich bindt? Oude Breuil denkt na, terwijl hij uitkijkt over de veelal grijze menigte. "De gemiddelde leeftijd is hier zeker wel 40+, ja", realiseert hij zich. "Maar we zijn nog maar drie jaar bezig en aan animo is zeker geen gebrek. Met een kleine 500 bezoekers laten we zien dat streektaal nog altijd leeft."
Even valt er een stilte. ,,Waarom doen we dit interview eigenlijk niet in het Twents? Jij bent juist van de jongere generatie die de taal levend moet houden!", zegt Oude Breuil met een lach.
14.00 Opening
14.05 Algerak
14.30 3 gedichten
14.45 Nostra Dames
15.10 3 gedichten
15.25 Paul Wiefferink
15.45 3 gedichten
15.55 Sabine Uitslag + Bert Kamping
16.20 2 gedichten
16.30 Algerak
17.00 Prijsuitreiking Gedichtenwedstrijd
17.15 Slotlied Algerak
17.30 Einde
De jury, bestaande uit Harry Morshuis en Gerard Lage Venterink, koos uit de 65 ingezonden gedichten er 11 uit die een nominatie kregen. Deze 11 gedichten zijn hier te lezen en werden tijdens het kleinkunstfestival ten gehore gebracht.
Museum Twentse Welle heeft alle inzendingen in één document verwerkt. Dit document kunt u hier downloaden.