Twents Kleinkunstfestival 2018

Twents songfestival

Bekijk hier de foto's

 

Het eerste Twentse songfestival, als onderdeel van het Twentse songfestival, kende in Frank Droste met het memorabele nummer ‘Sterrenstof’ een terechte winnaar op. De zanger schreef dit prachtige nummer na het te vroeg overlijden van zijn collega Sandra. Frank maakte om het allemaal te kunnen verwerken een wandeling door het Manderse Streu en thuis componeerde hij het lied in een kwartier tijd. “Santje, Sandra,  vergeten we nooit en voor haar hebben we ook niemand anders in dienst genomen. Zij was uniek en dat heb ik geprobeerde te vangen in dit lied,” vertelt een geëmotioneerde Frank Droste.  Deze ode aan Sandra  kwam helemaal over bij het publiek, want ondanks de hitte kregen vele toeschouwers kippenvel van het lied ‘Sterrenstof’ dat nooit daalt, maar er altijd is.

Onder een strakblauwe lucht en een stralende zon speelde zich het vierde Twentse songfestival af. Het decor in het Openluchtmuseum lijkt er voor gemaakt en de artiesten voelen zich prettig in de Kapberg als podium en het publiek heeft daarop een uitstekend zicht. De toeschouwers zochten heel duidelijk de schaduwkanten op van het terrein en daar zat het gezellig vol. Theo Scholte Lubberink praatte het gehele programma als vanouds en in raszuiver Twents aan elkaar. De jury voor het songfestival bestond uit voorzitter Monique Sleiderink, die geflankeerd werd door Hans Barkel en Toon Lansink.

Het koor VOÏSZ Vocal Projects uit Utrecht beet het spits af. De afgelopen weken hadden ze zich met veel elan gestort op het Twents en begonnen met het lied ‘Ik heb ’n Tukker kend’. Zij zongen ook een nummer dat door Wim Leverink, een noeste vrijwilliger bij het Openluchtmuseum, is voorzien van een Twentse tekst over de profclub FC Twente en het verval van deze Twentse voetbaltrots. Vervolgens werden de deelnemers aan het songfestival aangekondigd en regionale artiesten wisselden het programma af.

Dat gold ook zeker voor de jeugdige inbreng van het trio Fenne, Yke en Lois met ‘Ik verstoa wa plat’. Dat de sfeer onderling tussen de artiesten wel snor zat gaf de bijdrage van Gerard Groener wel aan. Deze kreeg steun van ‘zijn concurrent’ Frank Droste, die spontaan aanbood tijdens de selectiewedstrijden om hem op gitaar te begeleiden. Met een prachtstem en de begeleiding kwam het ‘Hoal meer van die’ volledig tot zijn recht. Tussendoor gaf Marcel Snijders als buutreedner zijn visitekaartje af en vermaakte hij het publiek met zijn bijdrage doorspekt met humor.

Het festival werd vervolgd met Twee Freemde Manne, die met het nummer Wichel Wachel en Hiphop indruk maakte. Ook vader Lucien en dochter,  met Anne Jet eigenlijk voor het eerst op de planken, overtuigden met een mooi lied over asielzoekers ‘In ’n zölfde weend, ’n zölfde zun’. ‘Hoe dreug woj ’t hebb’n’ van het Tubbergse duo Thomas Olde Hampsink en Wessel Grobbink deed de titel van hun buut alle eer aan. Drogere humor kon haast niet. De laatste twee deelnemers aan het Twents songfestival waren van Frank Droste met ‘Sterrenstof’ en MUSK Bas Morsink, die het ‘Als ze danst’ ten gehore bracht.  Prachtige bijdrages, waarbij het Twents op treffende wijze werd gebruikt om het gevoel van deze liedjes over te brengen.

De jury trok zich na deze laatste deelnemers terug om te bepalen wie de winnaar zou worden van het eerste Twentse songfestival. Ondertussen kon het publiek genieten van het tweede optreden van het koor VOÏSZ met onbder meer het lied ‘Op de fietse’ van Daniël Lohues, maar dan vertaald in het Twentse decor van Agelo. De uitsmijter van het programma was Karel van de Kate, die met zijn spitsvondige humor zorgde voor veel lachsalvo’s.

Vervolgens was het de beurt aan juryvoorzitter Monique Sleiderink om de winnaar bekend te maken. Het bleek een unaniem besluit te zijn van de drie juryleden, terwijl ook de publieksstem Frank Droste aanwees als de winnaar van dit eerste Twents songfestival.

Natuurlijk kende het evenement nog wat kinderziektes en dat gold een aantal keren voor het geluid dat de artiesten in de steek liet, maar dat werd tijdens de optredens wel weer opgelost. Het publiek reageerde daar steeds alert en positief op door de deelnemers met een hartelijk applaus een volgende kans te bieden. Het belangrijkste van dit evenement is echter dat de Twentse taal een impuls krijgt en dat doel werd door iedereen met hart en ziel nagestreefd. In haar afsluitende woorden gaf Monique Sleiderink dat ook. “Ik heb een geweldige middag gehad en het is gewoon fantastisch hoe Twentse woorden de sfeer kunnen typeren. Het maakt een dergelijk evenement intiem, sfeervol en zeer de moeite waard om te beluisteren. “ Vervolgens maakte zij de winnaar Frank Droste bekend, die een prachtige herinnering ontving,  gemaakt door kunstenares Desirée Groot Koerkamp. Nog één keer bracht hij de prachtige ballade ‘Sterrenstof’ als een uniek monument voor zijn gestorven collega Sandra. Theo Scholte Lubberink sloot het evenement af en bedankte iedereen voor hun bijdrage, de komst en de vrijwilligers van het Openluchtmuseum voor hun inzet. “Dit is een evenement dat we moeten koesteren alleen al vanwege de Twentse taal. Hopelijk hebben we vandaag de basis gelegd voor een festiviteit dat kan uitgroeien tot een bijzonder gebeuren. Die mogelijkheid is er zeker en wat dat betreft is tijdens dit Twents songfestival het fundament aangebracht om nog vele jaren dit amusement te bieden met de Twentse taal als leidraad.”
 

PROGRAMMA

14.00    Opening
14.05    VOÏSZ
14.25    Twents songfestival
14.40    Cabaret: Marcel Snijders
15.00    Twents songfestival
15.15    Cabaret: Thomas en Wessel
15.35    Twents songfestival
15.50    VOÏSZ
16.05    Twents songfestival
16.15    Cabaret: Karel van de Kate
16.35    Bekendmaking en prijsuitreiking winnaar Twents songfestival
16.50    Slotlied door winnaar Twents songfestival
17.00    Einde

NB. De genoemde tijden zijn bij benadering

 

Terugblik Twents Songfestival 2018

Na de voorrondes op 22 en 23 mei werden 7 artiesten geselecteerd die hun lied ten gehore mochten brengen tijdens het eerste Twents Songfestival. Zowel de jury, bestaande uit Monique Sleiderink, Hans Barkel en Toon Lansink, als het publiek kozen het nummer 'Sterrenstof' van Frank Droste als winnaar. Hieronder kun je dit prachtige nummer nog eens beluisteren.

Wie deden er mee?

 

Deelnemers Songfestival 2018

Wie deden er mee aan het Twents Songfestival 2018?

Na de voorrondes op 22 en 23 mei werden de volgende 7 artiesten genomineerd:

Duo TIZ NIX
Met ‘ Me too’

Trio Fenne, Yke en Lois
Met ‘ Ik verstoa wa plat’

Gerard Groener
Met ‘ H...

Lees verder

Marcel Snijders

Een druk baasje die in z’n spaarzame vrije tijd erg creatief bezig is. In het verleden heeft Marcel regelmatig verschillende typetjes op de planken gezet bij het Kadolstergala, maar nu speelt hij sinds jaar en dag verschillende rollen bij  SNOR (S...

Lees verder

Thomas en Wessel

Een vermakelijk duo door Thomas Olde Hampsink en Wessel Grobbink. Ze hebben in de contreien van Tubbergen en verre omgeving furore gemaakt door hun gortdroge humor van hoog niveau. Hun bijdrage heet dan ook: 'hoe dreug woj 't hebbn '

Lees verder

Karel van de Kate

Bennie Morsinkhof is een veelzijdig typisch Twentse artiest uit Haaksbergen en in heel Twente bekend. Bij RTV Oost verzorgde hij van 1999 tot 2010 een alternatief weerbericht op de zaterdagmorgen en vanaf 2011 was hij medepresentator van Ziezo Zat...

Lees verder

VOÏSZ Vocal Projects

VOÏSZ zoekt de grenzen op van de lichte vocale muziek. De groep heeft een eigenzinnig karakter, dat zich kenmerkt door experimentele projecten. Ze staan onder leiding van Merel Martens en brengen een achtstemmig repertoire. Speciaal voor dit optre...

Lees verder