Twents Songfestival 2022

Twents Songfestival 2022

Hoe mooi en bijzonder kan het zijn. Tijdens de laatste editie van het Twents songfestival in 2019 won Fenne Toenink het evenement. Daarna volgden twee jaar Corona en kon het festival niet doorgaan. In 2022 wint Imke Toenink, de oudere zus van Fenne, met haar eigen geschreven lied ‘Open en Bloot’ deze succesvolle editie van het Twents Songfestival.

Wat heeft het publiek, dat in grote getale is opgekomen, genoten van deze derde versie van het Twents songfestival. Het Toenink succes werd compleet gemaakt met de tweede plek van Fenne, die gisteren nog in Stellenbos in Zuid-Afrika bivakkeerde en vanmorgen, zondag 26 juni, om 11.00 uur landde op Schiphol. Een derde plek was weggelegd voor de groep Neet Zuuver, die trouwens ook een prachtig lied lieten horen.

Niet meer weg te denken
In 2015 startte het bestuur van het Openluchtmuseum een nieuw initiatief op haar terrein in de vorm van een Streektaalfestival. De formule werd ieder jaar verfijnd en in 2018 werd het eerste Twentse Songfestival gehouden met Frank Droste met het ontroerende lied ‘Sterrenstof’ als de eerste winnaar. Een jaar later ontroerde Fenne Toenink het publiek en overtuigde de vakjury met haar lied  ‘As ’t donker wödt’. Duidelijk was toen al dat het evenement steeds meer muzikaal ‘smoel’ kreeg. Corona belette de edities van 2020 en 2021, maar gaf de organisatie wel de gelegenheid om goed na te denken over het verdere uitbouwen van het Twents Songfestival. De commissie onder leiding van Hans Oude Breuil zette vooral in om dit evenement verder te professionaliseren.  Geluid, licht en het decor, waarin het hele gebeuren zich afspeelt, kregen een andere invulling. De artiesten konden dit jaar een beroep doen op een begeleidingsband onder leiding van Hans Barkel. Dat bleek een schot in de roos, want het gaf echt een meerwaarde. Maar vooral ook de wijze waarop de artiesten en de bandleden elkaar ‘verstonden’ viel aan alles te merken. Samen genieten van het muziek maken en elkaar vertrouwen geven. Dat leidde tot een prachtig samenspel. Het heeft er ook toe geleid, na deze bijzonder succesvolle editie, dat het Twents songfestival niet meer weg te denken is.

Boeiend van begin tot eind
Het publiek kreeg negen nummers voorgeschoteld. Heel divers. Theo Scholte Lubberink, een kunstenaar in het presenteren van een programma, gaf het al aan in zijn openingswoord. Daarmee zei hij niets teveel, want het publiek kreeg een keur aan Nedersaksische liedjes te horen, die allemaal hun eigen karakter kenden. Annet Engelbertink beet met haar koor het spits af, gevolgd door Marijn, Alfred en Claire. Deze eerste twee nummers gaven al direct de variëteit aan. Dat werd nog meer benadrukt door een indrukwekkend liedje van Imke, Hubertien en Rudi Bruns. Een prachtige tekst over hun dochter Imke, die om te studeren naar het westen vertrok en hoe dat voelt voor de ouders. Deze bijdrage werd gevolgd door het lied van Imke. De indringende tekst bracht ze met veel emotie, waarbij ze zichzelf begeleidde op de gitaar. Van een heel ander kaliber was het nummer van Marcel Punt en Hans Jurgen Oortmann met begeleiding van Ralph Baalhuis. Een hilarisch en cabaretesk nummer dat bij het publiek in goede aarde viel. Een trio met humor en ook dat paste helemaal in de sfeer van dit Twentse Songfestival.

Daarna een pauze en vervolgens kwam Nathalie Baartman. Dit Twentse talent bespeelde met haar Twents het publiek dat regelmatig dubbel lach van het lachen. Een heerlijk intermezzo, waarbij Nathalie niet alleen grenzen opzocht, maar zeker ook haar gevoelige kant liet zien. De Bornse, we mogen geen OudBornse zeggen, gaf in haar optreden aan dat ze enorm gegroeid is en het publiek stof tot nadenken geeft, maar vooral ook laat lachen.

Na de pauze beet Neet Zuuver het spits af. Deze boys blijven strijden voor de titel en dus zullen ze zeker terugkomen. Ze hadden echt een prachtig lied, geweldig mooi gezongen en met hun eigen begeleiding en opvallende klompenschoeisel. Bijzonder was ook het optreden van vader, dochter en zoon Jansen. Mooi ritmisch, een goede klank en pa melodieus op zijn gitaar. Een heerlijk liedje om naar te luisteren. Dat gold ook zeker voor de song van Bas Maathuis. Een zanger, die meer in zijn mars heeft en dus ook vast en zeker terugkeert op dit Twentse podium. Het slotakkoord was voor Fenne Toenink, die zonder te repeteren, vers uit Zuid-Afrika, toch weer een topliedje neerzette.

Tijdens het juryberaad vermaakte Nathalie Baartman het publiek met haar tweede optreden . Wat wist ze zich goed te ‘oet’n’. De lachsalvo’s volgden elkaar op en ze ontroerde met haar slotlied, een echte liefdessong, recht uit haar hart.

Het finale moment
Dan volgt er de ontknoping van dit derde Twentse Songfestival. Theo Scholte Lubberink voert de spanning op. Monique Sleiderink namens de vakjury maakt de publiekslieveling bekend, maar dat zegt nog niets. Alle deelnemers passeren de revue en voor iedereen is er een ‘beoordeling’, waarbij de positieve toon de boventoon voert. Met tromgeroffel worden de podiumplaatsen bekend gemaakt. Op plek drie eindigt Neet Zuuver, op plek twee is het Fenne Toenink en op plek één kroonde Imke Toenink zich tot de koningin van dit Twentse Songfestival anno 2022. Hoe mooi en bijzonder kan het zijn. Voorzitter Hans Oude Breuil toonde zich na afloop een heel tevreden mens. “Het voelde voor mij als een geweldige happening. De weersomstandigheden waren nagenoeg perfect. De artiesten waren enthousiast en genoten zichtbaar van hun optreden. Wat is er mooier om een team achter je te hebben, die vol positivisme deze dagen tot een goed einde hebben gebracht. Ootmarsum heeft er weer een bijzonder evenement bij waar we allemaal echt trots op kunnen zijn.”

Bron: In en om Ootmarsum


Enig & anders

Ken ie dat?

Hans Jurgen Oortman, Marcel Punt & Ralph Baalhuis

Eigen tekst en melodie


Hubertien, Rudi en Imke Bruns

Wannear koomp ze wier

Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij 


Marijn, Alfred en Claire van de Bulk

Uuteindelijk

Geschreven door Alfred, bewerkt door Claire & Marijn


Annet Engelbertink & Kleinkoor Ootmarsum

Vri'j as nen vöggel

Melodie: Gabriella’s song uit ‘As it is in heaven’

 


Bas Maathuis

Twente

Eigen tekst en melodie 


Jansen en zo wat

As d’r bis bin’k op mien bes

Anne Jet, Luciën en Bas Jansen

Help me make it through the night - Kris Kristofferson 


Fenne Toenink

Alleen veur oe

Eigen tekst en melodie 


Neet Zuuver

De brugge

Laat me - Ramses Shaffy


Imke Toenink

Oop’n en bloot

Eigen tekst en melodie 


 

 

 

 

 

Op het Twents Songfestival gaat het vooral om de taal: ‘Dit kan onmogelijk in het Nederlands’

Bron: Tubantia